Napsauta/napauta otsikkoa lukeaksesi
Korujen on ajateltu säilyvän kauniina ja säilyttävän arvonsa vuodesta vuoteen. Käytössä olevat korut tarvitsevat kuitenkin välillä huoltoa säilyttääkseen kauneutensa. Korut voi pestä ohjeiden mukaan kotikonstein, ja se onkin suositeltavaa, jotta korut näyttävät uusilta pitkään. Myös kivien istutukset kannattaa aika ajoin tarkistaa kultasepällä. Kovuudestaan huolimatta jalokivet saattavat lohjeta, jos niitä kohtaa isku sopivasta suunnasta. Tämän vuoksi koruja ei saisi heittää tai päästää putoamaan kovalle alustalle.
Ilmassa olevat rikkiyhdisteet aiheuttavat metallien hapettumista ja tummumista, samoin ihosta erittyvät suolat yhdessä lian kanssa. Myös ihonhoitotuotteet ja hajusteet edesauttavat korujen tummumista. Tämän vuoksi korut tulisi pukea vasta meikkaamisen ja hiustenlaiton jälkeen. Myös virheet puhdistuksessa ja säilytyksessä lisäävät korujen huoltotarvetta.
Hopealla on voimakas taipumus yhtyä rikkiin ja muodostaa sen kanssa hopeasulfidia. Tämä rikkiyhdiste muodostaa hopean pinnalle kellertävän kalvon, joka reaktion edetessä paksunee ja muuttuu vähitellen tumman ruskeaksi, sinertäväksi ja lopulta mustaksi. Tummuneet hopeakorut voi puhdistaa puhdistusliinalla tai puhdistusneeseen upottamalla. Puhtaita hopeakoruja voi säilyttää ilmatiiviissä pusseissa, jolloin koru säilyy kirkkaana laatikossakin. Koruja tulee käsitellä ja säilyttää niiden arvon mukaisesti. Korut eivät ole uimista, saunomista ja nukkumista varten.
Peruspuhdistus voidaan suorittaa normaaleilla kodin tiskiaineilla. Korujen annetaan liota pesuaineliuoksessa yön yli. Aamulla ne huuhdellaan juoksevan veden alla ja kuivataan pehmeällä liinalla painelemalla. Kuiva tuote pakataan korurasiaan, ilmatiiviiseen tai happovapaaseen (silkki)paperiin. Ilmatiiviinä pussina käy esimerkiksi minigrip-pussi. Puhdistuksen apuna voi käyttää pehmeää harjaa, mutta ei ikinä hammastahnaa.
Kotipuhdistuksessa on tärkeää varmistua korun laadusta ja kivien materiaalista. Kaikki korundi-ryhmän kivet (safiirit, rubiinit) ja timantit voi pestä astianpesuaineella.
Erityisen varovainen tulee olla helmien kanssa. Helmi on herkkä ja hauras. Sen puhdistamiseen ei saa käyttää liuottimia, hankaavia aineita eikä voimaa.
Jotta helmet säilyisivät pitkään kauniina, on ne säännöllisesti puhdistettava liasta, rasvasta ja kemikaaleista.
Huomioi helmikoruja puhdistaessasi:
Älä käytä jalokivien puhdistusaineita, jotka usein sisältävät ammoniakkia, ellei soveltuvuutta helmien puhdistukseen erikseen mainita.
Älä käytä hammasharjaa, hankaustyynyjä tai hankaavia puhdistusaineita.
Käytön jälkeen helmet pyyhitään kostealla tai kuivalla säämiskällä. Mikäli helmet ovat pahasti likaantuneet, ne voidaan pestä hyvin miedossa saippuavedessä. Pesun jälkeen ne kuivataan pehmeällä kankaalla ja asetetaan pyyhkeen päälle tasaiselle alustalle kuivumaan. Helminauhaa ei saa käyttää, ennen kuin se on täysin kuiva, sillä helmisilkki venyy kosteana ja kerää likaa.
Aluksi puhdistuksessa poistetaan näkyvä lika mekaanisesti ja/tai kemikaaleilla.
Samalla korun kunto (kivet ja istutus) tarkastetaan. Useat korut voidaan puhdistaa ultraäänipesurilla, jossa pesu suoritetaan ultraäänen ja pesuaineen yhteisvaikutuksella. Kivi loistaa eri tavalla puhdistuksen jälkeen. Loistoa vähentävä lika on poissa korun alta ja valo pääsee taittumaan vapaasti. Ultraäänipesurilla ei saa pestä smaragdeja, opaaleja, helmiä, koralleja, kameeita, turkooseja, hematiittia, spektroliittia tai muita arkoja kiviä.
Pesun jälkeen kultaseppä suorittaa naarmujen ja tummentumien poistamisen kiillottamalla. Mahdolliset rodinoinnit joudutaan usein uusimaan puhdistuksen yhteydessä.
Hopea on maailman valkoisin metalli. Kiillotetulla hopeapinnalla on kyky heijastaa lähes kaikkia näkyvän valon aallonpitoisuuksia. Juuri tämä ominaisuus antaa hopeaesineille niiden lämpimän loisteen. Mutta hopealla on myös voimakas taipumus tummua. Hopeaesineiden säilytyksessä kannattaa huomioida, että lämpö, veto, kemikaalit, ilman rikkipitoisuus ja kosteus jouduttavat hopean tummumista.
Hopea naarmuuntuu helposti, mikä kannattaa myös muistaa aterimia säilyttäessä. Pöytähopeiden tummumista voi hidastaa säilyttämällä niitä puhtaina ilmatiiviissä pusseissa. Hopeaesineitä puhdistetaan kultasepänliikkeissä ja tavarataloissa myytävillä puhdistusaineilla ja kiillotusliinoilla. Älä pese hopeisia aterimia astianpesukoneessa!