Suomen Kultaseppien Liitto ry

Vuonna 1905 perustettu Suomen Kultaseppien Liitto ry on valtakunnallinen kultasepänalan etu- ja toimialajärjestö, jonka jäseniä ovat alan valmistus-, teollisuus- ja tukkuyritykset, vähittäisliikkeet, oppilaitokset, opiskelijat sekä kulta- ja hopeasepät, kaivertajat ja gemmologit.

Suomen Kultaseppien Liitto on vuodesta 1987 nimennyt vuosittain Vuoden Kultasepän. Vuoden Kultasepäksi nimetään henkilö, joka tunnetaan etevänä kulta- tai hopeaseppänä, on työskennellyt alalla vähintään viisi vuotta tai jolla on muita erityisiä ansioita kultasepän alalla.

 

Vuoden Kultasepäksi vuonna 2022 valittiin kultaseppämestari, TaM Chao-Hsien Kuo

 

pieni

Chao-Hsien Kuo on syntynyt Taiwanissa v.1973. Hänen matkansa Suomeen New Yorkissa suoritetun BA- tutkinnon jälkeen toteutui legendaarisen suomalaisen, USA:ssa vaikuttaneen professori Heikki Sepän suositeltua hänelle jatko-opintoja Lahden ammattikorkeakoulun korumuotoilun osastolla. Suomessa hän on kultasepänalan jatko-opintojen lisäksi suorittanut Kultaseppämestarin tutkinnon sekä Taiteen maisterin tutkinnon. Opintojensa aikana Chao tapasi tulevan aviomiehensä kultaseppämestari Eero Hintsasen, jonka kanssa he Lahdessa toimivassa yrityksessään Chao & Eero ovat yhdessä luoneet merkittävän uran niin kotimaassa kuin kansainvälisillä areenoilla.

Chao yhdistää muotokielessään taidokkaasti kotimaansa perinteitä pohjoismaalaiseen pelkistettyyn muotokieleen. Pitkäjänteisen työn tuloksena on syntynyt tunnistettava tyyli, joka nojautuu monipuoliseen perinteeseen sekä vahvaan tekniseen osaamiseen jossa erikoistekniikoilla on tärkeä rooli. Chaon tuotanto tuo korualalle uudenlaista rohkeaa muotoilua, joka vastaa tämän päivän vaatimuksia perinteitä unohtamatta.

Parikymmentä vuotta kestäneen uran meriitteihin kuuluu lukuisia palkinto- ja finaalisijoja kansainvälisistä korukilpailuista niin Euroopassa kuin Aasiassa. CV:stä löytyy kotimaisia ja kansainvälisiä näyttelyitä toistasataa kappaletta. Näyttelyiden joukosta löytyy sekä omia näyttelyitä että huomattava määrä kutsunäyttelyitä. Viime vuosina Chao on kutsuttu mukaan kahdesti Mad About Jewelry– näyttelyyn The Museum of Arts and Designiin New Yorkiin sekä ensimmäisenä ulkomaalaisena arvostettuun Goldsmiths’ Fair- tapahtumaan Lontooseen. Chao on oman korutuotantonsa lisäksi toiminut Lapponian ensimmäisenä naissuunnittelijana.

Chaon töitä on vuosien varrella esitelty laajasti The New York Times- lehden artikkelista lukuisiin alamme teoksiin. Koruja löytyy yli kolmestakymmenestä julkaisuista kuten New Bracelets 400+, Jewelry and Metalsmithing Survey ja New Brooches- 400+ kirjoista sekä kotimaisesta Itsenäisyyden Ajan Suomalainen Koru- kirjasta.

Uraauurtava työ kultasepänalalla on palkittu kolmasti Valtion taiteilija-apurahalla ja Chaon töitä löytyy Valtion Taideteostoimikunnan, Korutaideyhdistyksen sekä Designmuseon kokoelmista.

 

Lisätietoja:

Chao-Hsien Kuo                                                                                  

040 – 721 0114                                                                                       

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.                                                                        

www.chao-hsienkuo.com                                                                      

www.chaoandeero.com

Instagram: @chaohsienkuo_jewelry

 

 

Vuoden Kultasepäksi vuonna 2021 valittiin kultaseppä Olli Johan Lindroos

 

 Olli Johan Lindroos henkilökuva pieni     Kuva: J.P. Kaukonen

 

Suomen Kultaseppien Liitto ry on valinnut vuoden 2021 vuoden kultasepäksi kultaseppä Olli Johan Lindroosin s.1980.  Lindroos on 33. Suomen Kultaseppien Liiton myöntämän, vuoden kultasepän tittelin saanut kultaseppä. Poikkeuksellista tekee sen, että on ensimmäinen kerta, kun titteli myönnetään toisessa polvessa. Ollin isä kultaseppämestari Esko Lindroos nimettiin vuoden kultasepäksi vuonna 2006.

Olli Johan Lindroos on toisen polven kultaseppä, joka on omalla määrätietoisella työllään rakentanut uuden, oman kotimaisen korubrändinsä. Matka perinteisestä tasokkaasta kultasepänliikkeestä Porissa omaan brändättyyn OJL ”flagship” liikkeeseen Helsingin ytimessä on ollut pitkä ja haastava. Selkeä tavoite, uuden teknologian hyväksikäyttö sekä valmistuksessa että markkinoinnissa yhdessä määrätietoisen työskentelyn kanssa ovat tuoneet tulosta ja OJL on alalla kannustava esimerkki siitä, että kannattavan kotimaisen brändin ja yritystoiminnan rakentaminen kultasepänalalla on mahdollista.

Tästä työstä, joka myös antaa kultasepänalalle positiivista näkyvyyttä julkisuudessa, kultaseppien liitto on päättänyt myöntää Olli Johan Lindroosille Vuoden Kultasepän 2021 tittelin.

 

Lisätietoja:            

       

Olli Lindroos                  

040 5227325                 

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.                  

www.ojl.fi

Facebook:     @ollijohanlindroos 

Facebook ryhmä: OJL Saaga

Instagram:     @ollijohanlindroos 

@ollijohanlindroos_saaga

Kuvat: Henkilökuva, J.P. Kaukonen

 

 

Vuoden Kultasepäksi vuonna 2020 valittiin kultaseppä Petri Eklöf

 

DSC 4535 small

 

Suomen Kultaseppien Liitto ry on valinnut vuoden 2020 vuoden kultasepäksi kultaseppä Petri Eklöfin s. 1972.  Eklöf on 32. Suomen Kultaseppien Liiton myöntämän, vuoden kultasepän tittelin saanut kultaseppä. Petri ja hänen vaimonsa Annika Eklöf ovat pyörittäneet Atelier Eklöf nimistä kultasepänalan yritystä Helsingissä vuodesta 2001 lähtien.

Petrillä on monipuolinen tausta eri luovilta aloilta. Hänellä on taustalla mallipuusepän tutkinto ja hän on toiminut lavastajana sekä ravintolakokkina. Kultasepän ura alkoi aivan vahingossa, kun Petri tarvitsi kultasepän apua hänen tekemänsä vahamallin toteuttamisessa jalometallista. Konsultointi johti työpaikkaan ja kultasepänoppiin, josta syntyi ammatti, joka on vuosien mittaan kehittynyt nyt palkitulle mestarilliselle tasolle.

Petri Eklöf on perinteisen kultasepän käsityön taitaja. Hän on oppivuosiensa aikana opetellut perinteiset kultasepän tekniikat, ja perfektionistina hänelle työn viimeistely huippuunsa on aina ollut erityisen tärkeä. Vuosien saatossa hän on jalostanut oman ammattitaitonsa kehittämällä työmenetelmiä ja työvälineitä laadukkaan työn jäljen takaamiseksi korujen valmistuksessa.

Alkuvuosina Petri erikoistui valmistamaan kookkaita ja raskaita kultakoruja. Niiltä ajoilta juurtui selkeä käsitys siitä, että korun pitää olla laadukas ja kovaakin kulutusta kestävä. Koru on arvoesine mutta myöskin käyttöesine joka parhaimmillaan siirtyy sukupolvelta toiselle. Sen pitää kestää päivittäistä käyttöä, muutoksia ja korjauksia.

Uniikkituotteet, tilaustyöt ja kaiverrukset ovat Atelier Eklöfin erikoisalaa. Kierrätys, kestävän kehityksen periaatteet ja yksilöllinen asiakaspalvelu ovat Eklöfille tärkeitä tekijöitä jotka ohjaavat yrityksen toimintaa.

Lisäinfoa:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. / 0400-868800 Petri Eklöf

www.ateliereklof.com

Facebook: @ateliereklof

Instagram: @atelier.eklof

 

 

Vuoden Kultasepäksi vuonna 2019 valittiin kultaseppämestari, TaM Eero Hintsanen

 

Eero Hintsanen small by Markus Henttonen  

kuva Markus Henttonen

 

Kultaseppämestari, taiteen maisteri Eero Hintsanen liikkuu korumuotoilussaan kuvanveiston ja korumuotoilun rajapinnalla.

Chao & Eero –kaksikon suunnittelija työstää uusien mallistojen rinnalla uniikkeja, suuria koruteoksia, joiden tunnelmat kumpuavat vanhasta mystiikasta.

Esimerkin tästä saimme nähdä 2018 euroviisuissa Saara Aallon kantamassa upeassa korussa.

Eero Hintsasen pohjoista mystiikka henkiviä koruja nähdään ympäri maailmaa näyttelyissä,  messuilla ja eri tapahtumissa.

 

Infot:

Kultaseppämestari  Eero Hintsanen

Chao & Eero

PL 271

15141 Lahti

+358 – (0)40 – 584 7238

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

www.eerohintsanen.com

www.chaoandeero.com

www.instagram.com/eerohintsanen/

 

 

 

Vuoden kultasepäksi 2018 valittiin Mika Tarkkanen

Mika Tarkkanen 800 533  

Suomen Kultaseppien Liitto on valinnut Vuoden 2018 Kultasepäksi kultaseppämestari Mika Tarkkasen. Liiton johtokunnasta koostuva raati toteaa että Mika Tarkkanen on osoittanut alalla poikkeuksellista rohkeutta ryhtyessään toteuttamaan omaa pop-up myymälä konseptiaan Sibeliuspuistossa Sibelius monumentin vieressä. Tästä uraauurtavasta teosta Mika Tarkkaselle on myönnetty Vuoden Kultaseppä 2018 titteli, toteaa Liiton puheenjohtaja Marjut Viitanen perusteluissaan.

Mika Tarkkanen on kultaseppäalan taitava näkijä ja tekijä. Ennakkoluulotonta mestaria on aina ajanut eteenpäin polttava halu toteuttaa unelmiaan. Se on vaatinut uskomattoman määrän pitkäjänteistä ja sinnikästä uurastusta sekä vakaan tahdon saada aikaan jotain erityistä, kaunista ja pysyvää.

Suuri unelma Monument-juhlakorumallistosta syntyi jo vuonna 2014, jolloin kultaseppämestari asetti itselleen kuusi tavoitetta Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen 2017. Ensimmäinen niistä toteutui, kun Tarkkanen valittiin ainoana kultaseppäalan edustajana ja pienyrityksenä viralliseksi Suomi 100 -yhteistyöyritykseksi. Näin hän pääsi toteuttamaan omaa Suomi 100 -tekoaan: kertomaan arvostamastaan käsityöläisalasta ja perinteikkäästä oppipoika-kisälli-mestari -polusta laajalle yleisölle ja edistämään koko kultaseppäalan tunnettuutta niin Suomessa kuin maailmalla.

Toisena hullunrohkeana haaveena oli saada Tarkkasen Suomi 100 -teon tapahtumapaikaksi kaupallisuudelta tarkoin vaalittu Sibelius-puisto. Rohkeus ja määrätietoisuus kannatti, ja Tarkkanen sai luvan perustaa puistoon kesäkaudeksi 2017 Monument Atelierin, mielenkiintoisen ja omaperäisen yhdistelmän 50-vuotiaan Sibelius-monumentin valmistumisvaiheista kertovaa näyttelyä, kultasepän työtä ja oppipolkua esittelevää työpajaa sekä kaupallista matkamuistomyymälää.

Yhtä suurta periksiantamattomuutta ja uskoa kuvastaa Tarkkasen kolmas kunnianhimoinen unelma: saada Monument Unique I -korut näyttävästi esille vuoden 2016 itsenäisyyspäivän Linnan juhliin. Ainutlaatuiset kaula- ja rintakoru saivat itselleen ylvään kantajan, kun rouva Haukio ihastui hänelle yksilöllisesti suunniteltuun korupariin.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 korumallisto on alun perinkin tarkoitettu koko Suomen kansalle. Jotta pienyrittäjän monumentti tavoittaisi asiakaskunnan ympäri maan, asetti Tarkkanen neljänneksi päämääräkseen kattavan valtakunnallisen jakeluverkoston luomisen juhlakorusarjalleen. Viides tavoite oli ottaa jakelun piiriin myös yrityslahja-ala. Tarkan liikemiesvaiston, verkostoitumisosaamisen ja oman innostuksensa tartuttamisen taidon ansiosta nämäkin kultaseppämestarin tavoitteet ovat onnistuneet.

Toteutumassa on myös Mika Tarkkasen kuudes suuri unelma, ylellinen platinasta, timanteista ja suomalaisista jalokivistä valmistettava uniikkikoru. Miljoonakorun julkistaminen odottaa vielä oikeaa aikaa ja paikkaa.

 

Tarkemmat tiedot ja kyselyt

Tarkkanen Oy, Hämeentie 155, 00560 Helsinki
Kultaseppämestari Mika Tarkkanen, +358 400 705155
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., www.tarkkanen.fi

 

Suomen Kultaseppien Liitto ry
Puhelin: +358 (0) 10 281 2280
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

Vuoden kultasepäksi 2017 valittiin Jukka Räsänen

kultaseppäräsänen

Jukka Räsänen on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista kultasepäksi vuonna 1994. Oma verstas joka perustettiin vuonna 1999, sijaitsee Oulussa perinteitä kantavissa tiloissa, jossa on toiminut kultasepänalan liike aina 1920 luvulta lähtien.

Jukka Räsäsen työ edustaa pitkäjänteistä, tinkimätöntä kultasepän käsityötaitoa tukenaan nykyaikaista teknologiaa. 3 D mallinnus on ollut Jukan työssä mukana tärkeänä työvälineenä heti uuden tekniikan tultua markkinoille.

Päätuotteet, oman malliston lisäksi, Jukka Räsäsen tuotannossa ovat yksilölliset tilaustyöt pääasiassa vihki- ja kihlasormukset.

Jukan aktiivinen ulkoiluharrastus, joka on vienyt hänet eksoottisiin kohteisiin ympäri maailmaa, heijastuu hänen selkeään pelkistettyyn pohjoismaalaiseen muotokieleen. Korun tulee, kauniin ulkomuodon lisäksi, sisältää kantajalleen tärkeitä tarinoita ja elämyksiä.

Lisätietoja:

Suomen Kultaseppien Liitto ry: p. 010 281 2280 / Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jukka Räsänen: p. 040 596 0967 / Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

 

Vuoden kultasepäksi 2016 valittiin Petri Pulliainen

Petri PulliainenKultaseppä Petri Pulliaisen korut henkivät harkittua minimalismia ja maskuliinisuutta. Ajatus äärimmäisestä kestävyydestä kuljettaa Pulliaista työstä toiseen. Aito Helsingin verstaalla urakoivan sepän sormuksissa materiaalit yhdistyvät usein epätyypillisesti; timantit istutetaan titaanivahvistettuun, haponkestävään ruostumattomaan teräkseen.

 

 

Lisätietoja:

Suomen Kultaseppien Liitto ry: p. 010 281 2280 / Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Petri Pulliainen: p. 040 511 2986 / Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Aikaisemmat vuoden kultasepät on esitelty sivustolla:

www.brilliant.fi